AktualnościKonferencjeWolność pod Ostrzałem

Start emisji serialu „Wolność pod Ostrzałem”

By 24/11/2014No Comments

konfawei

Konferencja prasowa zainaugurowała polską premierę serialu „Wolność pod Ostrzałem”. To produkcja zrealizowana w pełni za prywatne środki przez Fundację Wolności i Przedsiębiorczości. Wspólnie z prezesem i wiceprezesem Fundacji o samym serialu i ruchu wolnościowym w Polsce rozmawiali prof. Robert Gwiazdowski z Warsaw Enterprise Institute i Marcin Nowacki ze Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.

„Ten serial to nasz pomysł na promowanie wolnościowych rozwiązań wśród młodych ludzi, którzy dopiero zaczynają się interesować działalnością publiczną. Chcemy pokazać, że rozwiązania oparte o dobrowolność i rynek są lepsze od tych, które zasadzają się na przymusie i kontroli” – powiedział Marcin Chmielowski, wiceprezes Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości i jednocześnie gospodarz serialu.

Wolność pod Ostrzałem to dziesięć krótkich odcinków przedstawiających wycinki polskiej rzeczywistości. W serialu mowa jest o min. biurokracji, społeczeństwie obywatelskim, realiach prowadzenia firmy czy emigracji. Zdjęcia były kręcone w Krakowie, Katowicach, Warszawie i Londynie. W serialu zobaczymy min. prof. Leszka Balcerowicza, prof. Roberta Gwiazdowskiego, Przemysława Wiplera, Jarosława Gowina czy Matthew Tyrmanda.

„Ważne dla nas jest to, że serial jest udaną próbą zbudowania wolnościowej koalicji, w której przedstawiciele różnych organizacji mówią wspólnie o tym, co chcieliby zmienić i podają pomysły na to, jak to zrobić. To ważny głos w debacie publicznej pokazujący, że libertarianie i wolnorynkowcy się łączą, a trzeciosektorowe organizacje harmonijnie ze sobą współpracują” – powiedział podczas konferencji prasowej Marcin Nowacki z ZPP.
Odcinki nie pozostawiają widza z zarysowanym problemem, pokazują też w jaki sposób rozwiązać, w oparciu o libertariańskie idee, ważne społeczne kwestie. Dobrowolność i wolny wybór są lepsze niż przymus, takie jest przesłanie serialu.

„Dobrze, że taka produkcja powstała. Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości zrobiła świetną robotę, bo skuteczne informowanie o korzyściach płynących z właściwego, czyli klasycznego liberalizmu, mogłoby wyglądać w Polsce lepiej. Serial wypełnia tę ważną niszę” – powiedział prof. Gwiazdowski.

Odcinki serialu można oglądać na stronie wolnoscpodostrzalem.pl, gdzie będą się ukazywać co poniedziałek przez najbliższych dziesięć tygodni. Kilka tygodni temu odbyła się premiera w chicagowskiej telewizji polonijnej Polvision, serial cieszy się tam sporym zainteresowaniem i zbiera pozytywne opinie.