Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości obchodzi w tym roku dziesięciolecie swojego istnienia. Najważniejsze wydarzenia związane z jubileuszem odbędą się podczas Zjazdu Wolnościowego im. Miltona Friedmana w dniach 22-24 lipca 2022 w Gogolinie, koło Opola. Zapisać się na to wyjątkowe wydarzenie można już dzisiaj – tym bardziej, że ceny w ramach early bird bardzo dzielnie walczą z inflacją, lecz nie wytrzymają tej walki zbyt długo.

Miltonalia, bo tak w skrócie nazywa się zjazd, po raz kolejny odwiedzą Gogolin. – Trochę na zasadzie żartu reklamowaliśmy kiedyś Miltonalia jako ducha neoliberalizmu, który nawiedza senne, śląskie miasteczko. Tegoroczna sytuacja makroekonomiczna i przerażająco zła polityka Prezesa Glapińskiego każą nam odkurzyć ten żart – i przypomnieć sobie o tym, co Milton Friedman radził w sprawie inflacji – mówi dr Marcin Chmielowski, wiceprezes Fundacji. – Nasza Fundacja jest w zdecydowanie lepszej kondycji niż polska gospodarka – dopowiada Jacek Spendel, jej prezes. I dodaje: – zapraszamy wszystkich do świętowania razem z nami naszych sukcesów. Wszyscy zwolennicy wolności i przedsiębiorczości są mile widziani.

Podczas Miltonaliów pojawi się okazja nie tylko do integracji do późnych godzin nocnych i wysłuchania merytorycznych wystąpień. Oferowały to wszystkie poprzednie zjazdy. Ten jest jednak wyjątkowy, bo rozpocznie się retrospekcją – slajdowiskiem podsumowującym dzieje organizacji. Dziesięć lat Fundacji to dziesiątki projektów, tysiące uczestników zjazdów i szkoleń, dziesiątki tysięcy widzów naszych produkcji filmowych. I to wszystko bez wzięcia choćby złotówki z budżetu państwa, samorządu czy Unii Europejskiej.

Dekadę ciężkiej pracy będzie można celebrować w wyśmienitym gronie, w tym roku wzbogaconym o cennego, zagranicznego gościa. Dr Rainer Zitelmann, historyk, socjolog i przedsiębiorca, jako tegoroczny keynote speaker pokaże, w jaki sposób można skutecznie promować kapitalizm – i mieć z tego świetną zabawę. Jako mówcy będą mu w tym roku towarzyszyć ludzie mediów, trzeciego sektora i biznesu. Wszystkie nazwiska będziemy ujawniać stopniowo.

Do zobaczenia w Gogolinie!