Miltonalia 2017

Zjazd Wolnościowy im. Miltona Friedmana

Starachowice, 2-4.06.2017

Zapraszamy na Zjazd Wolnościowy im. Miltona Friedmana. To wydarzenie adresowane do młodych ludzi związanych ze środowiskiem wolnościowym, ale nie tylko. Zaproszeni są wszyscy ci, którzy interesują się zarządzaniem projektami i chcą poznać dobre praktyki pomagające przekuć swój pomysł w udane działanie.

W tym roku, podobnie jak w zeszłym, organizujemy go w doskonałym miejscu, którym jest Hotel Senator (★★★☆) w Starachowicach. Gościem specjalnym zjazdu będzie David Friedman, ekonomista, filozof polityki i syn Patrona zjazdu.

Zjazd Wolnościowy im. Miltona Friedmana jest naszym pomysłem na osiągnięcie trzech celów. Pierwszym z nich jest zwiększenie umiejętności praktycznych młodych polskich wolnościowców. Wiemy, że nasz ruch się rozwija i cieszy to nas, bo sami go współtworzymy. Ale wiemy też o tym, że wiele rzeczy możemy poprawić. Czasami okazją do tego może być wymiana doświadczeń i praca na konkretnych case – study. Chcemy pokazać naszym Uczestnikom jakie działania udały się w polskich wolnorynkowych instytucjach trzeciego sektora w ostatnim czasie i w jaki sposób osiągnięto te sukcesy.

Drugim celem naszego zjazdu jest przypomnienie postaci jego patrona, prof. Miltona Friedmana. Szanujemy niebywałe osiągnięcia Friedmana na polu nie tylko teorii ekonomii, ale także praktyki ekonomicznej i przede wszystkim wpływu, jaki miał na promocję rozwiązań opartych o dobrowolność. Nasze środowisko musi postawić na bardziej umiejętne komunikowanie swoich idei, dlatego też zdecydowaliśmy się wybrać na patrona zjazdu właśnie jego.

Trzecim powodem dla którego organizujemy zjazd jest chęć integrowania środowiska. Wiemy z doświadczenia, że warto się czasem spotkać w mniej oficjalnych sytuacjach i po prostu porozmawiać. Dzięki temu poznajemy się lepiej. A siłą naszego środowiska są przecież relacje.

Harmonogram

Piątek (02.06)

16:00 – 17:00 – przyjazdy, kwaterowanie.

17:15 – 17:30 – Powitanie gości, przedstawienie idei zjazdu, ogłoszenia organizacyjne

17:30 – 18:30 – dr Marcin Chmielowski (Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości) – Jak ich przypomnieliśmy? Zbiórka i prace nad filmem o szkole krakowskiej okiem reżysera

18:30 – 20:00 – prof. David Friedman (Santa Clara University) – Market Failure: An Argument for and Against Government (wykład w j.angielskim, nie będzie tłumaczony)

20:00 – 21:00 – kolacja

21:00 –Integracja

Sobota (03.06)

09:30 – 11:00 – śniadanie

11:30 – 12:30 – Marcin Garbowski (Wolna Lubelszczyzna) – Gramsci Odwrócony – czyli jak wolnościowcy mogą pokonać kolektywistów ich własną bronią

12:30 – 13:30 – Marcin Tora (Stowarzyszenie Libertariańskie) – wydawnictwo, marketing, strategia

13:30 – 14:30 – obiad, po obiedzie wspólne zdjęcie

14:30 – 15:00 – przerwa

15:00 – 16:30 – Jakub Kulesza (Stowarzyszenie KoLiber) – III sektor i polityka, czyli jak przekuć sukces organizacji społecznej na sukces w Sejmie

16:30 – 18:00 – prof. David Friedman (Santa Clara University) – Problems with Libertarianism (wykład w j.angielskim, nie będzie tłumaczony)

18:00 – 19:30 – Nonjudgmentalism. Czy libertarianin może oceniać? Problem władzy i sankcji rozproszonej. Debatują Norbert Slenzok i Rafał Trąbski

19:30 – 20:00 – przerwa

20:00 – kolacja

21:00 – Integracja

Niedziela (04.06)

9:30 – 10:30 – śniadanie

10:30 – Oficjalne zamknięcie zjazdu

Mówcy

David Friedman: profesor prawa w Santa Clara University, teoretyk libertarianizmu i jeden z najważniejszych przedstawicieli anarchokapitalizmu.

Marcin Chmielowski: doktor filozofii polityki i politolog, wiceprezes Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości, publicysta, komentator i scenarzysta.

Marcin Garbowski: filozof, prezes Stowarzyszenia Wolna Lubelszczyzna, Bloger.

Jakub Kulesza – były prezes Stowarzyszenia KoLiber, poseł na Sejm niejednokrotnie cytujący z mównicy Miltona Friedmana.

Norbert Slenzok – absolwent filozofii i politologii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, obecnie doktorant nauk o polityce na tej samej uczelni.

Marcin Tora – Wydawca (Nowy Wspaniały Holding) i członek zarządu Stowarzyszenia Libertariańskiego.

Rafał Trąbski – absolwent Wyższej Szkoły Pedagogiki Społecznej w Warszawie, publicysta, bloger, redaktor i tłumacz Mises.pl, oraz jeden z założycieli i członek zarządu Fundacji Libertariańskiej.

Ośrodek

Hotel Senator (★★★☆) to jeden z najbardziej luksusowych ośrodków wypoczynkowo – szkoleniowych w centralnej Polsce. Wybraliśmy go jako miejsce zjazdu nie tylko ze względu na doskonałą obsługę i świetną atmosferę, ważna dla nas była również łatwość dojazdu, którą gwarantuje położenie: dobre skomunikowanie drogowe oraz kolej.

Do dyspozycji Gości naszego Zjazdu oddamy miejsca w pokojach 2- 4 osobowych z preferencją dla par którym postaramy się, w miarę możliwości, zapewnić pokoje dwuosobowe. Każdy pokój jest z łazienką, w cenie zjazdu są też posiłki. Dodatkowymi ułatwieniami dla Gości jest wi-fi na terenie całego hotelu oraz parking dla zmotoryzowanych. Dodatkowe atrakcje, takie jak np. kręgielnia, spa, basen i inne nie są bezpłatne i zainteresowani nimi muszą zapłacić za nie sami.

Więcej o hotelu można znaleźć pod: http://www.h-s.pl/

Organizator

Organizatorami Miltonaliów są Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości oraz firma Scope Investments Ltd.

Zarejestruj się!

Podziel się!