Rada Doradców

Rada Doradców Fundacji

Richard N. Lorenc

int_1Richard N. Lorenc jest dyrektorem operacyjnym Foundation for Economic Education (FEE). Jest także członkiem Rady Dyrektorów Coalition to Reduce Spending, Inc., grupy mającej na celu ograniczenie i kontrolę wydatków federalnych. Taką samą funkcję sprawuję w Oberg Research, Inc., organizacji zajmującej się pomiarem efektywności edukacyjnych działań think-tanków.

Absolwent programu Liberty@Work (Charles Koch Institute) oraz Atlas Leadership Academy. Richard ma także doświadczenie pracę w Illinois Policy Institute, America’s Future Foundation oraz Truth in Accounting,  gdzie był jednym z założycieli interaktywnej bazy danych systemu fiskalnego StateDataLab.org.

Zwiedził ponad 30 państw, a jego artykuły opublikowano na łamach Wall Street Journal, New York Times, Chicago Tribune, Chicago Sun-TimesWashington Post – pisał na tematy tak różnorodne jak konstytucja, prawa osób LGBT czy design. Jest absolwentem Emory University i na stałe mieszka w Atlancie, gdzie gra na kontrabasie w Emory University Symphony Orchestra.

dr hab. Piotr Bartula

Doktor habilitowany filozofii, pracownik naukowy w Instytucie Filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zajmuje się historią filozofii polskiej, filozofią polityki i etyką. Autor książek: ”August Cieszkowski Redivivus” (2006), „Kara śmierci – powracający dylemat” (Kraków 2007) oraz „Liberalizm u kresu historii” (Kraków 2011).

Glenn Cripe

Jeden z fundatorów oraz dyrektor wykonawczy w Language of Liberty Institute, amerykańskim instytucie spraw publicznych, którego misją jest edukacja młodych ludzi w krajach rozwijających się. Główną działalność LLI stanowi organizacja obozów, podczas których studenci szlifują swoje umiejętności językowe oraz zdobywają wiedzę w zakresie filozofii wolnego rynku i przedsiębiorczości. Cripe mieszka na stałe w Phoenix w stanie Arizona, lecz z racji charakteru pracy wyjeżdża poza granice kraju kilkanaście razy do roku.

dr Stanisław Górka

Adiunkt w Instytucie Europeistyki, Wydział Studiów  Międzynarodowych i Politycznych, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie. Zajmuję się polityką bezpieczeństwa w Europie (NATO, Wspólna Polityka  Zagraniczna i Bezpieczeństwa UE), stosunkami UE – państwa postsowieckie. W wolnych chwilach podejmuje tematy związane z filozofią polityczną, szczególnie z zakresu myśli libertarianizmu i klasycznego liberalizmu.

dr hab. Dariusz Juruś

Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego (filozofia) i Politechniki Krakowskiej (architektura). Zajmuje się głównie filozofią polityki, w tym libertarianizmem, a także etyką i estetyką. Publikował m.in. w Principiach (Czy Robert Nozick był libertarianinem?),  Diametrosie (The Neo-Aristotelian Defense of Rights, Or a Minimal State Approach), Analizie i egzystencji (Wokół własności . Próba uporządkowania stanowisk w filozofii politycznej)  i Ruchu filozoficznym (Ekonomiczne i etyczne podstawy libertarianizmu). Jest autorem książki „W poszukiwaniu podstaw libertarianizmu”. W 2013 roku otrzymał tytuł doktora habilitowanego na Uniwersytecie Śląskim. Wykłada na Uniwersytecie Śląskim w Cieszynie.

Matthew Kwasiborski

Dyrektor europejskich programów The Fund for American Studies, amerykańskiej instytucji edukacyjnej kształcącej w duchu wolności od roku 1967. Kwasiborski dołączył do TFAS w roku 2005, od tego czasu co roku zarządza projektami w Pradze oraz na Krecie. Pełni także funkcję wiceprezydenta i skarbnika Rady Nadzorczej Centrum Międzynarodowej Etyki Mediów (Center of International Media Ethics, CIME). Urodzony i wychowany w Filadelfii, uzyskał stopień licencjata na Loyola University w Nowym Orleanie. Studia magisterskie w dziedzinie przywództwa kończył na Thierry Graduate School w Belgii. Po zakończeniu studiów pracował w Szwajcarii i na Węgrzech. Obecnie mieszka i pracuje w czeskiej Pradze.

Prof. James W. Lark, III

Profesor na Wydziale Systemów i Inżynierii Informacyjnej w Szkole Inżynierii i Nauki Stosowanej Uniwersytetu Wirginii. Pracuje także jako wykładowca na Wydziale Matekatyki Stosowanej oraz na Wydziale Statystyki Uniwersytetu Wirginii. Profesor Lark zdobył stopień doktora z systemów inżynieryjnych na Uniwersytecie Wirginii. Profesor Lark był w latach 2000-2002 przewodniczącym Narodowego Komitetu Partii Libertariańskiej. Obecnie aktywnie wspiera i udziela wykładów na rzecz organizacji Students for Liberty. Z zamiłowania wielki fan piłki nożnej, szczególnie ceni sobie grę reprezentacji Polski z Mistrzostw Świata w 1974 r.

Wolfgang Müller

Założyciel i dyrektor wykonawczy wolnorynkowego think-tanku Institute for Free Entreprise z siedzibą w Berlinie. Müller jest także sekretarzem generalnym EIKE (Europäisches Institut für Klima und Energie), niemieckiej instytucji podejmującej kwestie polityki wobec zmian klimatycznych. Dawniej, wieloletni pracownik fundacji Naumanna, gdzie odpowiadał za prowadzenie placówki w Indiach.

Darcy Olsen

Prezydent i dyrektor wykonawczy w Goldwater Institute z siedzibą w Phoenix w stanie Arizona. Pod wodzą Darcy Olsen Goldwater Institute, wolnorynkowy instytut spraw publicznych, przeprowadził szereg inicjatyw skierowanych na ochronę własności prywatnej i obniżki podatków. Zmiany, które Olsen zaprowadziła w Goldwater Institute uczyniły tę instytucję czołowym amerykańskim orędownikiem konstytucyjnego modelu rządu. Wyrazem tego było czterokrotne przyznanie tej instytucji nagrody Arizona’s Best Capitol Watchdog w latach 2008-2011. Zanim Darcy Olsen wstąpiła w szeregi Goldwater Institute, pracowała dla waszyngtońskiego CATO Institute, gdzie zajmowała się głównie tematem prywatyzacji szkolnictwa. Ukończyła studia z zakresu stosunków międzynarodowych na Georgetown Univeristy (licencjat) oraz New York University (magisterium).

dr Tomasz Słupik

Doktor politologii, adiunkt w Instytucie Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Zajmuje się historią idei, ze szczególnym uwzględnieniem epoki nowożytnej oraz rosyjskiej myśli społeczno-politycznej XIX i XX wieku. Przedmiotem jego zainteresowań naukowych jest przede wszystkim filozofia polityczna. Znawca historii, kultury i współczesnych stosunków narodowościowych na Górnym Śląsku. Autor licznych artykułów naukowych i popularnonaukowych z tej dziedziny. Organizator ogólnopolskich konferencji naukowych koncentrujących się na problematyce współczesnych doktryn politycznych, a także na ideach: decentralizacji, samorządności i autonomii. Współautor wraz z dr Małgorzatą Myśliwiec badań na temat aktywności politycznej mieszkańców województwa śląskiego w latach 2009 i 2010. Współredaktor książki poświeconej problematyce sprawiedliwości zatytułowanej „Sprawiedliwość w kulturze europejskiej.  Komentator życia politycznego w mediach ogólnopolskich i regionalnych.

Tanja Štumberger

Tanja Štumberger pełni funkcję Senior Fellow odpowiedzialnej za działania w Europie w amerykańskiej fundacji ATLAS. Jest także dyrektorem w słoweńskich think-tanku wolnorynkowym SVETILNIK. W latach poprzednich Štumberger była menedżerem ds. stosunków międzynarodowych w CATO Institute z siedzibą w Waszyngtonie. Jest również dyrektorem wykonawczym projektu Liberty Seminars na Słowenii, skąd pochodzi. Štumberger jest jedynym obcokrajowcem zasiadającym w radzie absolwentów czołowej fundacji edukacyjnej The Fund For American Studies. Wykształcenie z zakresu amerykańskiej myśli politycznej zdobyła na Uniwersytecie w Ljubljanie oraz Georgetown University.

Matthew Tyrmand

MatMattthew Tyrmand jest synem pisarza, filozofa i antykomunistycznego dysydenta Leopolda Tyrmanda. Po dorastaniu w Nowym Jorku i studiach na University of Chicago rozpoczął karierę na Wall Street. Po 2008 roku, kiedy wpływ rządowego interwencjonizmu na amerykański rynek nabrał zbyt dużych rozmiarów, postanowił porzucić branżę i zaczął pracować jako konsultant małych firm, pomagając młodym przedsiębiorcom rozwinąć swoją działalność.

W 2013 roku zaczął pracę z amerykańskim think-tankiem OpenTheBooks, skupiającym się na publikowaniu szczegółowych raportów dotyczących rządowych wydatków i związanego z tym marnotrawstwa, nieefektywności i oszustw – dostępnych dla każdego w Internecie dla każdego obywatela.

W 2010 roku uzyskał obywatelstwo Polski. Jest zdecydowanym zwolennikiem zmniejszenia kompetencji polskiego rządu, szczególnej krytyce poddaje państwowy system emerytur.  Jest autorem książki “Jestem Tyrmand. Syn Leopolda”, w której opowiada o swoich doświadczeniach związanych z polskimi korzeniami, pracy na Wall Street, dorastaniu w Nowym Jorku i życiem jako syn swojego słynnego ojca.