Zapomniani

Zapomniani. Historia krakowskiej szkoły ekonomicznej

Premiera kinowa filmu odbyła się 27.05.2017 r. w kinie ARS w Krakowie. Obecnie jest dostępny online poniżej. Zachęcamy do obejrzenia!

Bohaterami filmu są Adam Krzyżanowski, Ferdynand Zweig i Adam Heydel, przedwojenni intelektualiści, zwolennicy liberalizmu gospodarczego. Film opowiada o zapomnianym a jednocześnie ważnym fragmencie historii ekonomii, pokazuje wpływ liberalnego dziedzictwa Austro-Węgier i osobliwie Juliana Dunajewskiego na kształtowanie się idei powielanych później przez szkołę krakowską, opowiada o problemach, z jakimi musieli mierzyć się Krzyżanowski, Zweig i Heydel w swojej pracy, dotyczy też elementów historii gospodarczej Polski ukazanych z perspektywy węzłowych wydarzeń: odzyskania niepodległości, zamachu majowego, wielkiego kryzysu. Ważną częścią „Zapomnianych” jest pokazanie procesu rugowania z pamięci krakowskiej tradycji ekonomicznej. oraz wskazanie na jej potencjalne odrodzenie. Adam Heydel zginął zamordowany w Auschwitz, Ferdynand Zweig wyemigrował i po wojnie już nie wrócił do Polski, Adam Krzyżanowski w nowej rzeczywistości politycznej został odsunięty od prowadzenia zajęć na uniwersytecie i pisał do szuflady. Mimo to, ich idee nadal mogą być interesujące dla współczesnych Polaków a ich pomysły mogą być wykorzystane.

„Zapomniani” zostali zrealizowani przez Fundację Wolności i Przedsiębiorczości za w pełni prywatne środki na które złożyły się grant od amerykańskiej fundacji ATLAS Network oraz dobrowolne wpłaty od polskich Darczyńców.

Lista Darczyńców i Mecenasów filmu:

W filmie w roli ekspertów wystąpili min. prof. Andrzej Chwalba, prof. Julian Dybiec, prof. Witold Kwaśnicki oraz dr Małgorzata Jantos która objęła go swoim patronatem. W „Zapomnianych” publiczność może także zobaczyć scenki aktorskie ukazujące bohaterów krakowskiej ekonomii.

Patronat Honorowy:

– dr Małgorzata Jantos – Przewodnicząca Komisji Kultury i Ochrony Zabytków Rady Miasta Krakowa

Patronaty medialne

Partnerzy:

Projekt w mediach:
Artykuł o filmie w serwisie Onet

Zapis audycji „Proste zwierciadło” w Radio Kontestacja poświęconej filmowi

Wywiad z reżyserem dr Marcinem Chmielowskim w miesięczniku „Nowa Konfederacja”

Informacja o filmie na stronie Radia Kraków

Artykuł o filmie na stronie portalu wGospodarce.pl

Informacja o filmie na portalu Histmag.org

Wywiad z reżyserem filmu, dr Marcinem Chmielowskim, przeprowadzony przez Kamila Cebulskiego