Szkoła Dziennikarska im. Henry’ego Hazlitta

6-8 maja & 20-22 maja 2022, Warszawa

“A man with a scant vocabulary will almost certainly be a weak thinker. The richer and more copious one’s vocabulary and the greater one’s awareness of fine distinctions and subtle nuances of meaning, the more fertile and precise is likely to be one’s thinking. Knowledge of things and knowledge of the words for them grow together.
If you do not know the words, you can hardly know the thing.”

― Henry Hazlitt, Thinking as a Science

Zapraszamy do udziału w Szkole Dziennikarskiej im. Henry’ego Hazlitta, szkoleniu dla początkujących dziennikarzy o liberalnych sympatiach. Zapał jest ważny, ale nowicjuszom często brakuje umiejętności zawodowych dzięki którym tworzyliby dobre materiały. Zmieniamy to organizując szkolenia z profesjonalnymi dziennikarzami. Nasz projekt to dwa weekendy warsztatów dla początkujących, młodych dziennikarzy. Podczas ich trwania, zapoznają się oni z tajnikami pracy ludzi, którzy w dziennikarstwie odnieśli sukces. Zdobyte w ten sposób kompetencje będą cenne dla naszych kursantów, adeptów sztuki docierania do ludzi z rzetelną informacją. Networking pomiędzy uczestnikami a organizatorami i trenerami to kolejny atut spotkań i szansa na zdobycie nowych, ciekawych kontaktów ułatwiających start w branży.

KADRA

Jakub Wiech

Prawnik, dziennikarz i publicysta, zastępca redaktora naczelnego serwisu Energetyka24. W swojej pracy zajmuje się zagadnieniami z zakresu bezpieczeństwa energetycznego i informacyjnego. Był laureatem nagrody Studencki Nobel w kategorii Dziennikarstwo i Literatura, otrzymał także nominację w konkursie MediaTory oraz nominację do nagrody Grand Press w kategorii Dziennikarstwo Specjalistyczne. Stypendysta James S. Denton Transatlantic Fellowship.

Sebastian Stodolak

Wiceprezes Warsaw Enterprise Institute, publicysta ekonomiczny Dziennika Gazety Prawnej, absolwent filozofii na Uniwersytecie Warszawskim oraz Podyplomowego Studium Systemu Finansowego i Polityki Monetarnej PAN. Publikuje także na łamach portalu ObserwatorFinansowy.pl oraz prowadzi audycję „0+ – program o przedsiębiorczości” na falach Radio Wnet. W przeszłości jego artykuły ukazywały się na łamach tygodników „Wprost” oraz „Newsweek”. Zdobywca wyróżnienia w XV edycji konkursu im. Władysława Grabskiego za pracę z dziedziny polityki pieniężnej. W 2017 r. został laureatem  Nagrody Centrum im. Adama Smitha im. Krzysztofa Dzierżawskiego za „promowanie wolności i zdrowego rozsądku.”

Jakub Kralka

Prawnik specjalizujący się w problematyce prawa mediów i nowych technologii, współwłaściciel, współtwórca i redaktor naczelny Grupy Bezprawnik, w skład której wchodzą serwisy bezprawnik.pl, firma.blog i Bezprawnik eCommerce.

Szymon Machalica

Dziennikarz Strefy Inwestorów, specjalizuje się w rynkach amerykańskich oraz europejskich. Pracował jako animator rynkowy, współtworzył Trading Jam Session, współpracuje z GPW. Związany z mediami, twórca reportaży o tematyce giełdowej. Konsultant PR ze specjalizacją w rozwoju dynamicznej komunikacji internetowej, twórca popularnych memów. Sympatyk myśli Ayn Rand.

Krzysztof Budka

Dziennikarz z ponad 20-letnim stażem. Pracę w tym zawodzie rozpoczął podczas studiów pod koniec lat 90. jako reporter w telewizji Puls przy programie „Raport Specjalny”. Następnie pisał do działu politycznego w dzienniku „Życie”, a po jego zamknięciu na ponad dekadę związał się z „Przeglądem Sportowym”, gdzie był m.in. wydawcą, szefem działu Piłka Nożna oraz kierownikiem magazynu „Tygodnik Przeglądu Sportowego: Tempo”.  Po rozstaniu z „Przeglądem Sportowym” współtworzył serwis internetowy FUTBOLFEJS.PL. Obecnie redaktor naczelny magazynu „Forum Polskiej Gospodarki” oraz serwisu FPG24.PL, a także współprowadzący audycję Liberator w Radiu Dla Ciebie.

Olga Łabendowicz

Doktorka lingwistyki, tłumaczka, redaktorka naczelna półrocznika „4liberty.eu Review”, publikowanego w j. angielskim eksperckiego  magazynu poświęconego kluczowym zagadnieniom politycznym, społecznym i ekonomicznym z perspektywy regionu. Koordynatorka sieci think tanków z Europy Środkowo-Wschodniej 4liberty.eu z ramienia Fundacji im. Friedricha Naumanna na Rzecz Wolności; redaktorka „Liberté!” oraz koordynatorka projektów Fundacji Liberté!. Współtworzy i koordynuje e-podręcznik NaukaObywatela.pl.

Marek Zemsta

Dziennikarz, aktywista i lewoskrętny libertarianin. Od 10 lat promuje idee wolnościowe na antenie radia Kontestacja.com. Organizował akcje takie jak Płyta Dla Posła, Wolny Browar, AntyACTA, Robin Hooding, Oddaje500plus czy serii wywiadów z New Hampshire – FreeStejt.

Michał Kolanko

Dziennikarz polityczny. Ukończył prawo na Uniwersytecie
Jagiellońskim. Od blisko 10 lat zajmuje się polityką. Najpierw jako
bloger, później jako dziennikarz i analityk. Od 2017 roku reporter
dziennika „Rzeczpospolita”, wcześniej m.in. współzałożyciel serwisu
300POLITYKA.

Adam Maternik

Doświadczony analityk portalu demagog.org.pl zajmujący
się na co dzień weryfikacją wypowiedzi polityków,
a także trener Akademii Fact-checkingu. Redaktor portalu

8 maja – niedziela

10:00-11:30 – Krzysztof Budka: Jak pisać, by być zrozumiałym
11:30-11:45 – przerwa
11:45-13:15 – Krzysztof Budka: Media – świat prawdy, czy opinii?
Zakończenie Zjazdu

20-22 maja – Drugi zjazd Szkoły

20 maja – piątek

Popołudnie i wieczór: przyjazd do hotelu, zakwaterowanie
19:00 – networking i integracja

21 maja – sobota

09:00-10:00 – śniadanie
10:00-11:45 – Olga Łabendowicz: Rzetelne źródła, zajmująca narracja – O pisaniu tekstów anglojęzycznych i współpracy z redakcją międzynarodową
11:45-13:15 – Jakub Kralka: Wszyscy jesteśmy mediami
13:15-14:30 – obiad
14:30-16:00 – Marek Zemsta: Podcast – teoria, technika i praktyka
16:00-16:15 – przerwa
16:15-17:45 – Jakub Wiech: Jak pisać o nauce, żeby ludzie nie ziewali?
17:45-19:00 – czas wolny
19:00 – wyjście na kolację

22 maja – niedziela

09:00-10:00 – śniadanie
10:00-11:30 – Adam Maternik: Jak radzić sobie z dezinformacją?
11:30-11:45 – przerwa
11:45-13:15 – Adam Maternik: Jak radzić sobie z dezinformacją (II)?
Zakończenie Zjazdu

LOKALIZACJA

Zakwaterowanie i warsztaty odbędą się w:

📌 Hotel Ibis Warszawa Centrum
al. Solidarności 165, 00-876 Warszawa

Zakwalifikowani uczestnicy mają możliwość skorzystać z bezpłatnego noclegu. W skład zakwaterowania wchodzi też wyżywienie.

Dzięki wsparciu Fundacji Wolności Gospodarczej udział w Szkole jest bezpłatny. Uczestnik musi jedynie pokryć ewentualne koszty dojazdu na miejsce.

ORGANIZATOR

Dr Marcin Chmielowski

Politolog, doktor filozofii a także absolwent podyplomowych studiów z zakresu bankowości centralnej. Autor książek, komentator i scenarzysta który w Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości łączy teorię z praktyką. Dr Chmielowski jest autorem publikacji naukowych na temat libertarianizmu, częstym gościem konferencji naukowych i uniwersyteckich auli, popularyzatorem dokonań krakowskiej szkoły ekonomicznej a także organizatorem wydarzeń. Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Fundraisingu.

Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości

Od 10 lat kształcimy nową generację liderów, oferując im wiedzę i umiejętności niezbędne w rozwoju na gruncie zawodowym i w procesie urzeczywistniania ideałów wolnego społeczeństwa. Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości nie przyjmuje publicznych pieniędzy, ponieważ szanujemy wolność i własność.

LINKEDIN EVENT

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ