Zespół

Zespół Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości

Prezes

Jacek Spendel – jest fundatorem i prezesem zarządu Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości, a także dyrektorem ds. europejskich w amerykańskim Language of Liberty Institute.

Ukończył socjologię na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Studiował także na Georgetown
University w Waszyngtonie oraz na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, gdzie odbywał studia trzeciego stopnia w dziedzinie filozofii polityki (nieukończone). Od 2003 roku udziela się w organizacjach pozarządowych, m.in. Stowarzyszeniu KoLiber (prezes zarządu głównego w latach 2006-2007), a także Instytucie Globalizacji (manager ds. projektów, 2005-2012). Na przestrzeni lat odbywał staże w różnych instytucjach, m.in. Kodak Eastman (USA), Goldwater Institute (USA) czy Institute for Free Enterprise (Niemcy). Jest także absolwentem dwóch programów The Fund for American Studies: AIPES w Pradze (2008), a także Capital Semester w Waszyngtonie (2009).

Zarządzania organizacją trzeciego sektora uczył się na Think Tank MBA w Fairfax (2013) a także na ATLAS Leadership Academy. Umiejętności w tej dziedzinie wcielał w życie m.in: organizując kilkanaście obozów Liberty English Camp, sprawując funkcję dyrektora Polsko-Amerykańskiej Akademii Liderów, produkując serial Wolność pod Ostrzałem, a także koordynując European Students for Liberty w Polsce. Prowadził także działalność gospodarczą (pizzeria Xpress Pizza) w Katowicach. Obecnie jest zaangażowany przede wszystkim w Project Arizona, program edukacyjno-stażowy dla międzynarodowych studentów w Phoenix.

Kontakt: spendel@fundacjawip.org

Wiceprezes

Marcin Chmielowski – Absolwent politologii (Uniwersytet Jagielloński) i podyplomowych studiów z zakresu bankowości centralnej i polityki pieniężnej (Instytut Nauk Ekonomicznych PAN). Doktorant z zakresu nauk o polityce (Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie). Dyrektor Akademii Młodych Przedsiębiorców, projektu Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości. Były prezes Oddziału Krakowskiego Stowarzyszenia KoLiber. Zdobywca wyróżnienia w konkursie Magister PAFERE dla autora najlepszej pracy magisterskiej. Publicysta. Zainteresowania naukowe ogniskuje wokół libertarianizmu ze szczególnym uwzględnieniem jego konsekwentnych odmian.

Kontakt: chmielowski@fundacjawip.org

Dyrektor Polsko-Amerykańskiej Akademii Liderów

Magdalena Spendel – Ukończyła ekonomiczne studia magisterskie na Uniwersytecie Wrocławskim. W trakcie nauki zainteresowała się tematem transformacji gospodarczej, ale także kryzysem gospodarczym strefy euro oraz teorią ekonomii, w szczególności szkołą austriacką. Popiera szerzenie wolności gospodarczej, dlatego naukowo zajęła się wyjątkowym przypadkiem transformacji Estonii, której reformy były jednymi z najbardziej radykalnych spośród byłych krajów radzieckich. Na ten temat napisała także swoją pracę magisterską oraz krótką książkę, której publikacja planowana jest na koniec 2017 roku.

Od 3 lat pracuje dla Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości, gdzie zajmowała się wieloma projektami m.in. Polsko-Amerykańską Akademią Liderów oraz Projektem Arizona. W przeszłości współpracowała z wieloma innymi organizacjami np. Stowarzyszeniem Koliber, Klub Austriackiej Szkoły Ekonomii, była także w zarządzie dwóch kół naukowych. W wolnym czasie jeździ na rowerze górskim w jego najbardziej ekstremalnej formie – downhill.

Kontakt: spendelmagdalena@gmail.com

Stosunki międzynarodowe

Adedeji Sunday Akintayo – jest osobą doświadczoną w zarządzaniu przedsięwzięciami na skalę międzynarodową.Przez wiele lat z sukcesami prowadził szkołę piłkarskich talentów. Był głównym organizatorem obozu Liberty English Camp w Nigerii w 2011 roku. Networker, menedżer zaangażowany w promowanie wolnej przedsiębiorczości w Afryce.

Kontakt: adedejiakintayo@yahoo.com

Podziel się!