Zespół

Zespół Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości

Prezes

Jacek Spendel – jest fundatorem i prezesem zarządu Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości, a także dyrektorem ds. europejskich w amerykańskim Language of Liberty Institute.

Ukończył socjologię na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Studiował także na Georgetown
University w Waszyngtonie oraz na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, gdzie odbywał studia trzeciego stopnia w dziedzinie filozofii polityki (nieukończone). Od 2003 roku udziela się w organizacjach pozarządowych, m.in. Stowarzyszeniu KoLiber (prezes zarządu głównego w latach 2006-2007), a także Instytucie Globalizacji (manager ds. projektów, 2005-2012). Na przestrzeni lat odbywał staże w różnych instytucjach, m.in. Kodak Eastman (USA), Goldwater Institute (USA) czy Institute for Free Enterprise (Niemcy). Jest także absolwentem dwóch programów The Fund for American Studies: AIPES w Pradze (2008), a także Capital Semester w Waszyngtonie (2009).

Zarządzania organizacją trzeciego sektora uczył się na Think Tank MBA w Fairfax (2013) a także na ATLAS Leadership Academy. Umiejętności w tej dziedzinie wcielał w życie m.in: organizując kilkanaście obozów Liberty English Camp, sprawując funkcję dyrektora Polsko-Amerykańskiej Akademii Liderów, produkując serial Wolność pod Ostrzałem, a także koordynując European Students for Liberty w Polsce. Prowadził także działalność gospodarczą (pizzeria Xpress Pizza) w Katowicach. Obecnie jest zaangażowany przede wszystkim w Project Arizona, program edukacyjno-stażowy dla międzynarodowych studentów w Phoenix.

Kontakt: spendel@fundacjawip.org

Wiceprezes

Marcin Chmielowski – Absolwent politologii (Uniwersytet Jagielloński) i podyplomowych studiów z zakresu bankowości centralnej i polityki pieniężnej (Instytut Nauk Ekonomicznych PAN). Doktorant z zakresu nauk o polityce (Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie). Dyrektor Akademii Młodych Przedsiębiorców, projektu Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości. Były prezes Oddziału Krakowskiego Stowarzyszenia KoLiber. Zdobywca wyróżnienia w konkursie Magister PAFERE dla autora najlepszej pracy magisterskiej. Publicysta. Zainteresowania naukowe ogniskuje wokół libertarianizmu ze szczególnym uwzględnieniem jego konsekwentnych odmian.

Kontakt: chmielowski@fundacjawip.org

Menadżer projektów

Magdalena Spendel – Ukończyła ekonomiczne studia magisterskie na Uniwersytecie Wrocławskim. Popiera szerzenie wolności gospodarczej i osobistej, dlatego naukowo zajęła się wyjątkowym przypadkiem transformacji Estonii, której reformy były jednymi z najbardziej radykalnych spośród byłych krajów radzieckich. Na ten temat napisała także swoją pracę magisterską oraz krótką książkę, której publikacja planowana jest na koniec 2017 roku.

Od 3 lat pracuje dla Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości, gdzie zajmowała się wieloma projektami m.in. Polsko-Amerykańską Akademią Liderów oraz Projektem Arizona. Amatorsko zajmuje się projektowaniem stron internetowych, grafiką i social media. W przeszłości współpracowała z wieloma innymi organizacjami np. Stowarzyszeniem Koliber, Klubami Austriackiej Szkoły Ekonomii, była także w zarządzie dwóch kół naukowych. Jest absolwentką ATLAS Leadership Academy, zdobyła 2 miejsce w konkursie Magister PAFERE dla autora najlepszej pracy magisterskiej, była także wyróżniona za swój artykuł na Letniej Szkole Leksza Balcerowicza 2017. W wolnym czasie jeździ na rowerze górskim w jego najbardziej ekstremalnej formie – downhill.

Kontakt: spendelmagdalena@gmail.com

Fundraiser, menadżer projektów

Piotr Kot – Posiada 7-letnie doświadczenie w fundraisingu, od wielu lat zaangażowany w pracę na rzecz wolności, pracował dla czołowych organizacji zajmującymi się edukacją ekonomiczną w Polsce. Studiował ekonomię oraz inżynierię środowiska.

Kontakt: kot@fundacjawip.org

Menadżer projektów, realizator wideo

Paweł Piwowar – z pasji zajmuje się promocją wolności osobistej i gospodarczej, pracuje jako twórca filmów i menadżer projektów. Ukończył studia z zakresu organizacji produkcji filmowej i telewizyjnej. Jest także absolwentem American Institute on Political and Economic Systems. Jego pasją są zagadnienia międzynarodowe ze szczególnym naciskiem na kraje byłego bloku wschodniego.

W Fundacji pracował przy wielu projektach. Obecnie zaangażowany w Mises The Movie, wcześniej realizował także film „Zapomniani” oraz serię krótkich filmów „Wolność pod Ostrzałem”. Pełnił także funkcję menadżera Polsko-Amerykańskiej Akademii Liderów.

Kontakt: piwowar@fundacjawip.org

Realizator filmów wideo

Kamil Przespolewski – filmowiec, od kilku lat pracuje jako VFX artist i montażysta. Czasami chwyta za kamerę czy aparat. Laureat kilku konkursów filmowych. Jego główny obszar zainteresowań pokrywa filozofia i psychologia.

Kamil pracował w fundacji przy paru projektach filmowych m.in. przy serii filmów Wolność pod Ostrzałem oraz filmie Zapomniani. Obecnie jest członkiem projektu Mises the Movie.

Kontakt: przespolewski.kamil@gmail.com

Stosunki międzynarodowe

Adedeji Sunday Akintayo – jest osobą doświadczoną w zarządzaniu przedsięwzięciami na skalę międzynarodową.Przez wiele lat z sukcesami prowadził szkołę piłkarskich talentów. Był głównym organizatorem obozu Liberty English Camp w Nigerii w 2011 roku. Networker, menedżer zaangażowany w promowanie wolnej przedsiębiorczości w Afryce.

Kontakt: adedejiakintayo@yahoo.com

Podziel się!