Zespół

Zespół Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości

Prezes

Jacek Spendel

Absolwent socjologii Uniwersytetu Śląskiego, studiował także na Georgetown University w Waszyngtonie. Doktorant na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Jagiellońskiego. Twórca i dyrektor Polsko-Amerykańskiej Akademii Liderów, projektu Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości. Od roku 2012 związany z European Students for Liberty, gdzie pełni funkcję koordynatora na Polskę. Były prezes Stowarzyszenia KoLiber, aktualnie zasiada w Centralnej Komisji Rewizyjnej. W latach 2005-2012 pracował dla Instytutu Globalizacji, gdzie zarządzał projektami. W trakcie ubiegłych lat odbył szereg staży, m.in. w Goldwater Institute, Institute for Free Enterprise czy korporacji Eastman Kodak. Spendel od wielu lat angażuje się w działalność Language of Liberty Institute – jest głównym organizatorem letnich obozów Liberty English Camp w Polsce, a także wspiera projekty LLI na całym świecie. Uwielbia podróżować (specjalizuje się w tzw. wyprawach budżetowych), poznawać nowe kultury i obyczaje, choć przy tym czuje się mocno przywiązany do wyniesionej z rodzinnego domu, tożsamości górnośląskiej.

Kontakt: spendel@fundacjawip.org

Wiceprezes

Marcin Chmielowski

Absolwent politologii (Uniwersytet Jagielloński) i podyplomowych studiów z zakresu bankowości centralnej i polityki pieniężnej (Instytut Nauk Ekonomicznych PAN). Doktorant z zakresu nauk o polityce (Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie). Dyrektor Akademii Młodych Przedsiębiorców, projektu Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości. Były prezes Oddziału Krakowskiego Stowarzyszenia KoLiber. Zdobywca wyróżnienia w konkursie Magister PAFERE dla autora najlepszej pracy magisterskiej. Publicysta. Zainteresowania naukowe ogniskuje wokół libertarianizmu ze szczególnym uwzględnieniem jego konsekwentnych odmian.

Kontakt: chmielowski@fundacjawip.org

Dyrektor Polsko-Amerykańskiej Akademii Liderów

Paweł Piwowar

11903931_1021393227924316_1967502441044143982_n

Swoją karierę zaczynał jako uczestnik Polsko-Amerykańskiej Akademii Liderów – obecnie jest jej dyrektorem, odpowiadającym za koordynację kursów i działania promocyjne. Z wykształcenia kierownik produkcji filmowej, w Fundacji zajmujący się także produkcją serialu „Wolność pod Ostrzałem” – był realizatorem i kierownikiem odcinka „Szwedzki Mit”. Absolwent American Institute of Political and Economic Systems 2016 (AIPES). Prywatnie miłośnik jazzu i futbolu amerykańskiego.

Kontakt: piwowar@fundacjawip.org

Stosunki międzynarodowe

Adedeji Sunday Akintayo

Adededji jest osobą doświadczoną w zarządzaniu przedsięwzięciami na skalę międzynarodową.
Od wielu lat z sukcesami prowadzi szkołę piłkarskich talentów. Był głównym organizatorem obozu
Liberty English Camp w Nigerii w 2011 roku. Networker, menedżer zaangażowany w promowanie wolnej przedsiębiorczości w Afryce.

Kontakt: adedejiakintayo@yahoo.com

Podziel się!