Tom Palmer i Matthew Tyrmand w Polsce!

By 05/12/2013No Comments

Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza na spotkania ze znanymi amerykańskimi ekspertami w zakresie nauk społecznych i ekonomicznych, wolnorynkowymi aktywistami. Na zaproszenie Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości Katowice i Kraków odwiedzą: dr Tom Palmer z CATO Institute oraz Matthew Tyrmand, w Polsce bardziej znany jako syn pisarza Leopolda Tyrmanda.

Katowickie spotkanie odbędzie się jako pierwsze (środa 11 grudnia, godz. 18:00, aula nr 7 Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego) i będzie miało charakter otwartego wykładu połączonego z promocją najnowszej książki dr Palmera pt. „Why Liberty?” Pierwszych 50 osób otrzyma bezpłatny, sygnowany egzemplarz. Matthew Tyrmand wprowadzi uczestników spotkania w temat spółek giełdowych i niebezpiecznego styku pomiędzy wielkim biznesem a rządem.

Następnie obaj prelegenci udadzą się do Krakowa, gdzie dzień później (czwartek 12 grudnia, godz. 10:25 – 16:00; „Stara Aula” Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie) odbędzie się całodniowa konferencja poświęcona filozoficzno-ideowym korzeniom współczesnego kryzysu gospodarczego i próbom wyjścia z niego. Referaty wygłoszone na konferencji będą miały za zadanie stać się punktem wyjścia do przemyśleń obracających się wokół problematyki relacji sfery ideowej i realnej gospodarki. Będziemy zastanawiać się nad tym czy istotnie „nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria”, a także nad tym, czy kryzys ekonomiczny ma swoje źródło w kryzysie ideowym współczesnego Zachodu.

Wstęp na konferencję jest wolny i nie wymaga uprzedniej rejestracji miejsc. Referaty gości jak i późniejsza debata panelowa odbędą się w języku angielskim. Współorganizatorami krakowskiej konferencji są Koło Naukowe Austriackiej Szkoły Ekonomii, działające przy Uniwersytecie Ekonomicznym oraz krakowski oddział Stowarzyszenia KoLiber. Patronat medialny nad wydarzeniem objęła Polsko-Amerykańska Akademia Liderów wraz z Instytutem Misesa.

Program konfernecji:

10:25-10:40 Jacek Spendel, prezes Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości: Uroczyste powitanie gości, przedstawienie programu konferencji i jej organizatorów.
10:40 – 11:30 dr Tom Palmer „Condition of Contemporary Libertarianism”
11:30 – 11:45 – Przerwa kawowa
11:45 – 12:30 – dr Magdalena Modrzejewska „Free market solution? Searching philosophical remedies for economic crisis”
12:30 – 13:00 mgr. Grzegorz Piątkowski „Following the steps of Roman mistakes – the second crisis of Western Civilization”
13:00 – 13:45 – Przerwa obiadowa
13:45 – 14:15 – mgr Olgierd Sroczyński „Statism and Moral Crisis”
14:15 – 15:00 – Matthew Tyrmand „Cronyism: unity of big government and big business, seen from the Wall Street investor perspective”
15:00 – 16:00 – Dyskusja panelowa „Liberalizm wobec kryzysu” – prof. dr hab. Justyna Miklaszewska, prof. dr hab. Miłowit Kuniński, Matthew Tyrmand, dr Tom Palmer

Dr Tom Palmer (ATLAS Network, CATO Institute) – dyrektor w ATLAS Network, od wielu lat związany z CATO Institute, aktywista wolnościowy, komentator FOX News, publicysta m.in. Harvard Journal of Law and Public Policy, New York Times i Washington Post. Wykłada regularnie nauki o polityce, interesuje się także prawnymi, moralnymi i historycznymi podstawami indywidualnych praw człowieka.

Matthew Tyrmand – autor książki „Jestem Tyrmand, Syn Leopolda”, w Polsce znany głównie jako syn słynnego pisarza Leopolda Tyrmanda. Jest absolwentem University of Chicago i niezależnym konsultantem biznesowym. Zebrał doświadczenie jako makler na Wall Street. W ostatnim czasie udzielił serii wywiadów dla polskich czasopism i portali internetowych (Gazety Wyborczej, Gazety Prawnej, Onet.pl, Xiegarnia i innych).

Więcej informacji udziela:

Bartłomiej Pasiowiec