Pierwszy odcinek przełomowego serialu już w produkcji!

WPOlogoW listopadzie ubiegłego roku Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości została laureatem nagrody Think Tank Shark Tank, przyznawanej przez prestiżową amerykańską organizację ATLAS Economic Research Foundation. Konkurs dotyczył najlepszego projektu promującego idee wolnego rynku i przedsiębiorczości. Reprezentująca nasz kraj Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości, kierowana przez Jacka Spendla i Marcina Chmielowskiego, zdobyła grant na 25 000 dolarów na realizację projektu.

Przyznane środki pozwoliły Fundacji na realizację profesjonalnego projektu edukacyjnego o nazwie „Wolność pod Ostrzałem”. Jest to cykl filmów krótkometrażowych, wzorowanych na podobnych produkcjach odnoszących sukces na Zachodzie. Nagrania do pierwszego, pilotażowego odcinka odbyły się wczoraj w Katowicach.

Tematem przewodnim filmowanego epizodu była edukacja uniwersytecka. Diagnoza, jaka została postawiona na początku programu nie napawa optymizmem: polskie szkolnictwo wyższe oprócz tego, że podobnie jak uniwersytety świata zachodniego przeżywa kryzys, doświadcza też załamania się idei, które ufundowały uniwersytety przed wiekami.

Na temat możliwych rozwiązań debatowali goście w studiu: pracownicy naukowi: dr Tomasz Słupik oraz dr Marcin Gacek z Uniwersytetu Śląskiego oraz doktoranci: Dominika Hofman-Kozłowska i Norbert Slenzok. W dyskusji wziął także udział prezes Fundacji Wolności i Przedsiębiorczości (będącej również sui generis organizacją edukacyjną) – Jacek Spendel. W rolę prowadzącego wcielił się natomiast Marcin Chmielowski.

Eksperci w studiu, po burzliwej dyskusji, doszli do konsensusu, że problemem w edukacji są nie tylko pieniądze, (choć te również), lecz przede wszystkim idee, które psują obecny model kształcenia. I właśnie od naprawy tych idei, zdaniem Marcina Chmielowskiego, powinna się odbywać sanacja obecnego systemu edukacyjnego:

„Metodą naprawy dzisiejszego stanu nie może być mechaniczne zwiększanie kosztów na edukację. Trzeba na nowo przemyśleć rolę uniwersytetu i jego miejsce w społeczeństwie” – konstatuje wiceprezes Fundacji WiP. Ponadto dodaje: „Uniwersytet nie może być uzależniony od urzędników. Rozwiązaniem problemu może być zwiększenie swobody ludzi nauki i uniezależnienie ich od zupełnie nieprzystających do uniwersytetu reguł świata biurokracji”

Goście programu stwierdzili również, że studia nie mogą być wbrew obiegowemu poglądowi tylko studiami zawodowymi. Zaniedbywanie edukacji humanistycznej, na pierwszy rzut oka niedochodowej, jest z punktu widzenia długiej perspektywy czasowej błędną decyzją.

Już wkrótce na filmowy warsztat zostaną wzięte kolejne problemy, z którymi boryka się polskie społeczeństwo: bezrobocie, niesprzyjające warunki do prowadzenia własnego biznesu, czy problem braku wymiany elit. Telewizyjna ekipa odwiedzi również Wielką Brytanię, by przyjrzeć się losom naszych emigrantów i zrozumieć dlaczego powrót do kraju jest dla większości z nich nie jest alternatywą na dzień dzisiejszy.

„Wolność pod Ostrzałem” trafi na ekrany najprawdopodobniej już w najbliższe wakacje. Obecnie trwają rozmowy w sprawie praw do transmisji.

Więcej informacji na temat serialu udziela:

Bartłomiej Pasiowiec
Specjalista ds. Public Relations